Hepimiz stresi yaşarız ve bunu engelleyemeyiz. Stresle hergün yüzyüze olduğumuz için hepimiz belirsiz de olsa stresin ne olduğunu, fiziksel ve psikolojik sağlığımıza neler yapabileceği hakkında bilgimiz vardır. Fakat stresi tanımlamamız istendiğinde ne söyleyebiliriz? – Çalışma hayatının ve yaşamın gereklerinin neden olduğu psikolojik baskı- Bu çok sıradan bir cevaptır; bu cevap ne stresin ülsere nasıl neden olduğunu, bir kimsede depresyona neden olurken diğerinde ülsere veya kalp krizine nasıl neden olduğunu açıklar ve ne de stresin sıkıntı, hareketsizlik veya fazla çalışma sonucu olduğu hakkında fikir verir. Stresin anlaşılabilir bir tanımı problemin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Stres, bireyin duygusal ya da fiziksel durumuna karşı olası bir tehdit sezdiğinde vücudunda ya da beyninde oluşan tepkidir (Hughes, Boothroyd, 1997) .

Bu tanım mükemmel olmayabilir, fakat doğrudur. Psikologlar artık bir olayın ya da durumun ancak siz onu tehdit edici olarak algılarsanız stres yaratabileceğini kabul etmektedir.

Stres’in Etkileri

A) Kişisel Etkiler: Huzursuzluk, saldırganlık, duyarsızlık, depresyon, yorgunluk, asabiyet, suçluluk ve utanç, sinirlilik, karamsarlık, düşük özsaygı, yalnızlık, tehdit ve gerginlik

B) Davranışsal Etkiler: Kaza eğilimi, ilaç alımı, duygusal patlamalar, aşırı yeme veya tat kaybı, aşırı alkol alımı veya sigara içme, heyecanlılık, tahrik edici davranışlar, az konuşma, sinirsel kahkahalar, hareketsiz kalamama, titreme.

C) Bilişsel Etkiler: Karar verme ve konsantre olmada yetersizlik, sık unutkanlık, eleştiriye aşırı duyarlılık ve psikolojik engeller.

D) Psikolojik Etkiler: Kan ve idrarda yüksek katekolamin ve kortikostreid bulunması, kan şekerinin yükselmesi, kan basıncı ve kalp atışlarının artması, ağız kuruluğu, terleme, gözbebeğinin genişlemesi, solunum güçlüğü, sıcak ve soğuk nöbetler, boğazda şişlikler, kol ve bacaklarda halsizlik ve karıncalanma.

E) Tıbbi Etkiler: Astım, adet görememe, göğüs ve sırt ağrıları, koroner kalp hastalıkları, ishal, başdönmesi ve halsizlik, hazımsızlık, sık idrara çıkma, migren ve baş ağrıları, kabuslar, uykusuzluk, nevroz, psikoz, psikosomatik bozukluklar, şeker hastalığı, ciltte görülen lekeler, ülser, cinsel isteksizlik ve güçsüzlük.

F) Organizasyonla İlgili Etkiler: Görev başında bulunmama, düşük endüstriyel ilişkiler ve verimsizlik, yüksek iş kazası oranı ve düşük iş teslim oranları, kötü iş ortamı, işinden memnuniyetsizlik ve nefret ortamı (Hughes, Boothroyd, 1997)

Yaklaşık nurcinkaya

Uzman Klinik Psikolog Nurçin KAYA 2012-2017 yılları arasında Girne Amerikan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Lisans eğitimini tamamlamıştır. 2018-2019 yılları arasında Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını yapmıştır. İlk olarak 2016 yılında Muğla Yücelen Hastanesinde stajyer psikolog olarak görev almıştır. Daha sonra 2019 yılı Haziran ayında NP İstanbul Beyin Hastanesinde stajyer kinik psikolog olarak stajını gerçekleştirmiştir. En son 2019 Eylül ayında ise Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanesinde de stajyer klinik psikoloj olarak stajını tamamlamıştır. Kariyerine kendi açtığı ofisinde devam eden Nurçin Hanım yaptığı çalışmalar ile danışanlarına kaliteli ve güvenilir bir hizmet sunmaktadır.

Uzman- danışan ilişkisinin en önemli kriteri olan kişisel mahremiyet ve etik ilkeler esası korunarak terapiler uygulanmaktadır. Yetişkin terapileri, çocuk terapileri, evlilik ve çift terapileri, aile terapileri, oyun terapileri, ergen terapileri, online terapiler, yetişkin testleri, çocuk testleri Klinik Psikolog Nurçin Kaya’nın ofisinde uygulanan çalışmalar arasındadır.Aldığı eğitimler ve mesleki tecrübeleri doğrultusunda bireylerin yaşam kalitesini yükseltecek nitelikte danışmanlık hizmeti vermeyi kendine vizyon edinen Nurçin Kaya, danışanlarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilecek tüm tedavi yöntemlerini mesleğinin el verdiği ölçüde kullanmaktadır. Yaşadığı ülkede psikolojik danışmanlık kültürünün yaygınlaşması ve daha sağlam bir yer edinmesi misyonuna uygun hareket ederek elinden gelen katkıyı sağlamak için ilkeli ve yenilikçi bir yol izlemektedir. Bu doğrultuda toplumsal huzurun önce bireyi sağlıklı bir ruha kavuşturmaktan geçtiği bilinciyle her danışan için en uygun yöntemleri uygulamak önem arz etmektedir.

Nurçin Kaya, doğru tanının konulması ve doğru tedavinin uygulanmasını, alanında uzman bir psikologun gerçekleştirmesi gereken ilk hedef olduğunu bilerek mesleğini yerine getirmektedir.Daha yaşanabilir bir toplum; sağlıklı, mutlu ve kendinin farkında olan bireylerin el birliğiyle titizce çalışması sonucu oluşacaktır.